Vlierefluiten

“Oohhh kijk daar eens en daar… en oohhh die dan, daar!” We zitten in de auto op weg naar een afspraak. Ik rij en Carla heeft alle tijd om naar buiten te kijken. “Zooo… dát is een hele beste, die heeft er vast wel honderd!”

Vorige week hebben we vlierbloesemsiroop gemaakt van in het wild geplukte vlierbloesems en onze ogen staan nog steeds op ‘standje vlier’. Vandaar Carla’s enthousiaste uitroepen.  “Weet je,” gaat ze knus verder, “voordat wij elkaar kenden, wist ik niet eens dat vlier bestond, laat staan dat je er zo iets lekkers van kunt maken.” Het gesprek gaat verder en we spreken er beiden weer eens onze verbazing over uit dat kinderen zo weinig écht belangrijke dingen te leren krijgen. Dat brandnetel niet alleen akelig prikt, maar dat je er ook heerlijke soep van kunt maken, dat het sap van smalle weegbree helpt tegen insectenbeten en dat je van de stengels van de vlierstruik leuke fluitjes kunt maken, bijvoorbeeld!

‘Voor de vlier neemt men zijn hoed af’ is een oud boerengezegde dat te vinden is in het boek ‘Handboek der geneeskruiden’ van Dr. S. Börngen. Ik kocht het als tiener in een boekwinkel in Alkmaar. Het was tijdens een schoolreisje van de tweede klas middelbare school. We stonden met tenten op een camping, ik meen in Schoorl. Iedereen had maximaal 25 gulden zakgeld mee mogen nemen en de meeste van mijn klasgenoten hadden dat binnen de kortste keren uitgegeven aan chips en cola. En stiekem aan blikjes bier. Maar tiener Arjan had geen behoefte aan cola en chips en ook niet aan stoerdoenerij in de groep. Dus zat op de laatste dag van het schoolreisje het zakgeld nog praktisch onaangeroerd in mijn broekzak.

Terwijl de rest van de klas luidruchtig door de historische straatjes van de kaas-stad trok, belandde ik in een ruim gesorteerde boekwinkel. Daar ging ik op zoek naar informatie over iets dat al een tijdje mijn bijzondere interesse had: het verzamelen, drogen en kunnen toepassen van geneeskrachtige kruiden. Ik voelde al lang een forse weerstand tegen het gebruik van reguliere medicijnen en wilde mezelf kunnen helpen als ik wat mankeerde. Voor fl. 19,75 kocht ik er – dolblij – het eerder genoemde boek. De prijs staat nog altijd met potlood op de eerste bladzijde en het staat nog altijd in mijn boekenkast. Zo nu en dan raadpleeg ik het nog wel eens.

Ik was als kind een buitenbeentje, een éénling en zo voel ik me regelmatig nóg. Maar ik ervaar grote dankbaarheid voor het samenzijn met Carla. Het is geweldig om te zien hoe ze zich in korte tijd dingen eigen maakt die compleet nieuw voor haar zijn: hoe je een schoffelsteel vasthoudt, met een koe aan een touwtje van A naar B loopt of hoe je een bloeiende vlierstruik herkent. Omgekeerd leer ik enorm veel van haar over grote wereldse zaken: over de ware reden waarom er alsmaar oorlogen zijn, armoede en honger. En over de vraag waarom het bestaan van buitenaards leven voor ons verborgen wordt gehouden, terwijl deze wezens onze planeet al duizenden jaren bezoeken. Samen leren Carla en ik dagelijks bij op het gebied van zelfvoorziening, spiritualiteit, creativiteit, seksualiteit. Je hoort nogal eens zeggen dat je, als je jong bent, makkelijker leert dan wanneer je eenmaal volwassen bent. Dat kan best waar zijn, maar ik herinner me van mijn schooltijd dat het écht zwoegen was: de woordjes voor Engels, de formules voor wiskunde en de dorre feiten voor geschiedenis. Hoeveel makkelijker gaat het leren me nu af, de informatie stroomt als het ware zo mijn koppie binnen, daarbij heb ik het gevoel dat ik nog nooit in mijn leven zóveel geleerd heb als de afgelopen paar jaar. Maar wat is het leuk en boeiend allemaal! Op die manier gaat studeren bijna vanzelf, fluitend, of ehhh… vlierefluitend!

Zelf vlierbloesem siroop maken? Hieronder vind je het recept!

Zelf vlierbloesensiroop maken? Dit kan van eind mei tot ver in juni. Er zijn verschillende manieren om deze smakelijke siroop te maken, onderstaand recept gebruiken we al jaren met succes.

Ingrediënten (voor ruim 4 liter siroop):
– 40 bloemschermen
– 3 liter water
– 4 citroenen
– 2,25 kg. suiker.

Bereiding:
Pluk de vlierbloesems bij voorkeur in de ochtend en kies voor gave net uitgekomen bloemschermen. Schut eenmaal thuis de schermen voorzichtig uit om eventuele insecten en kleine blaadjes kwijt te raken. Was de bloemschermen niet, want dan verlies je smaak. Verwijder met een schaar zoveel mogelijk de grotere groene stelen, deze kunnen een bittere smaak geven. Doe de vlierbloesems in een grote pan of (plastic) emmer en vul deze met het water. Als het goed is staan de bloesems nu net onder water. Snij de citroenen in schijven en meng deze met het bloesemmengsel. Dek de pan of emmer af met een theedoek en laat de massa op een koele plaats twee dagen trekken. Giet het vlierbloesemwater nu door een zeef en knijp de bloesem-citroenmassa uit. Filter het vlierbloesemwater vervolgens door een fijne (thee)doek en doe de vloeistof in een grote pan. Voeg de suiker toe en breng het geheel kort aan de kook tot alle suiker is opgelost. Te lang koken geeft smaakverlies. Gebruik super schone flessen die zijn gespoeld met heet sodawater en nagespoeld met heet schoon water.  Vul de siroop heet af en sluit de flessen direct. Minimaal een jaar houdbaar!

error: Content is protected !!