Zelf massageolie maken

Wanneer je regelmatig masseert en dat het liefst met flink wat olie doet, is het aantrekkelijk deze zelf te maken. En dat is veel makkelijker en leuker dan je in eerste instantie misschien denkt!

Massageolie bestaat uit een ‘drager’, het hoofdbestanddeel en één of meer etherische oliën. Als drager wordt meestal een plantaardige olie gebruikt. Veel gebruikte oliën zijn jojobaolie, amandelolie en druivenpitolie. Maar bijzonder geschikt en bovendien erg voordelig is ‘gewone’ zonnebloemolie. Zonnebloemolie laat zich goed over de huid verdelen, versoepelt en verzacht deze en is bovendien geschikt voor ieder huidtype. Ze heeft een neutrale geur en wordt makkelijk door de huid opgenomen. Kortom, de ideale olie om mee te masseren! Neem wel de biologische, dan weet je tenminste zeker dat er geen residuen van landbouwgif – eh, sorry ‘gewasbeschermingsmiddelen’ – in zitten.

Op zich kan er prima met alleen de drager worden gemasseerd, maar door de toevoeging van één of meer etherische oliën krijgt de olie zijn ‘karakter’. Etherische oliën, ook wel essentiële oliën en vluchtige oliën genoemd, worden veelal met behulp van stoomdestillatie uit planten, bloemen en zaden gewonnen. Het woord etherisch komt van het Griekse aither, wat letterlijk ‘lucht van de hemel’ betekent. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Door een kleine hoeveelheid – ca. 1 % – etherische olie aan de drager toe te voegen gaat deze lekker ruiken en krijgt haar specifieke karakter. Als richtlijn kun je aanhouden 20 druppels etherische olie op 100 ml. basisolie. Zelf gebruik ik graag agarhout, gemaakt van het harsachtige hout van de Aquilaria boom. Agarhout heeft een warme en rustgevende geur en werd in het oude China toegepast om de bloed- en lymfecirculatie te bevorderen en negatieve energieën te verwijderen. Een andere persoonlijke favoriet is lavendel.

Hieronder enkele suggesties voor melanges geschikt voor verschillende soorten massageolie. De optelsom van het aantal druppels is steeds 20, geschikt om te gebruiken op 100 ml. basis olie. In een goed afsluitbare (schone!) glazen fles zijn de eigen massageoliën lang houdbaar. Omdat etherische oliën zich bij lang staan kunnen afsplitsen is het belangrijk de olie voor gebruik te schudden.

ONTSPANNENDE MELANGE: 2 druppels ylang ylang, 2 druppels vetiver (grassoort), 10 druppels cederhout, 6 druppels lavendel

SENSUELE MELANGE: 8 druppels sandelhout, 6 druppels ylang ylang, 6 druppels patchouli

RUSTGEVENDE MELANGE: 10 druppels lavendel, 5 druppels roomse kamille, 5 druppels sinaasappel

ACTIVERENDE MELANGE: 8 druppels jeneverbes, 4 druppels grapefruit, 3 druppels cypres, 3 druppels sinaasappel, 2 druppels citroen

error: Content is protected !!