Fabrieksmelk versus rauwe melk

Melk uit de fabriek is zowel gepasteuriseerd als gehomogeniseerd. Pasteuriseren is het kortstondig verhitten tot 73 °C en het daarna weer snel terugkoelen. Dit wordt gedaan om schadelijke bacteriën en andere mogelijke ziekteverwekkers te doden. Homogeniseren is het onder hoge druk kunstmatig verkleinen van de vetdeeltjes, met als doel het boven komen drijven ervan (opromen) tegen te gaan. Niet gepasteuriseerde en niet gehomogeniseerde melk wordt ‘rauwe melk’ genoemd. Een toenemend aantal wetenschappers, voedingsdeskundigen en consumenten is ervan overtuigd dat rauwe melk aanzienlijk gezonder is dan bewerkte melk. Aan het bewerken kleven flinke nadelen.

Door verhitting worden niet alleen de eventuele schadelijke-, maar ook de goede micro-organismen vernietigd. Daarnaast verdwijnen door verhitting de aanwezige voedingsenzymen die bedoeld zijn om het lichaam te helpen bij het verteren van de melkvetten. Ook aan homogeniseren kleven nadelen. Ons lichaam blijkt de sterk verkleinde (veranderde) vetdeeltjes niet meer als vetten te herkennen, waardoor ze grotendeels onverteerd in het bloed worden opgenomen. Dit werkt ‘moderne’ ziekten zoals dichtslibbende aderen en hart- en vaatziekten, in de hand. Daar komt bij dat de veranderde vetdeeltjes een zodanige structuur hebben dat ze grote hoeveelheden eiwitten aan zich binden die in eveneens te hoge concentraties in het bloed komen.

Uit tests is gebleken dat kinderen met een zogenaamde ‘koemelkallergie’ vooral heftig reageren op gehomogeniseerde melk. Het zijn de grote hoeveelheid eiwitten die de allergische reacties veroorzaken. Dit verklaart tevens waarom deze kinderen meestal wel geitenmelk verdragen. Geitenmelk wordt immers niet gehomogeniseerd omdat de vetdeeltjes erin van nature veel kleiner zijn.

Rauwe melk, van gezonde dieren die veel natuurlijk voedsel eten, bevat aantoonbaar meer vetten, vitaminen, eiwitten, koolhydraten, enzymen en mineralen dan ‘fabrieksmelk’ en deze zijn bovendien van een betere kwaliteit. Wie meer wil weten over deze materie googled even op Ton Baars. Deze Nederlandse professor doet al jaren onderzoek naar de gezondheidseffecten van rauwe melk en rauwmelkse producten.

error: Content is protected !!