Magnifiek masseren en ‘gekke plekken’

Gisteravond hebben Carla en ik elkaar weer eens uitgebreid gemasseerd. Op de grond, in de huiskamer, voor de brandende houtkachel. En mèns, wat was dat fijn! Zowel om te geven als om te ontvangen. Masseren biedt, los van de voor de hand liggende voordelen als het losmaken van stijve spieren of gewrichten, heel veel meer moois. Door het huid-op-huid contact gaat het lichaam allerlei mooie stofjes aanmaken. En door het liefdevol aanraken van de meer intieme delen, kan er heling plaatsvinden van diepgeworteld oud trauma. Carla en ik hebben voor het elkaar masseren een speciaal matrasje aangeschaft. Groot en dik genoeg om lekker op te kunnen liggen, compact en dun genoeg om makkelijk weer op te rollen en op te bergen. Een massage opleiding hebben we beiden nooit gevolgd, we volgen gewoon onze handen, ons gevoel. En we geven elkaar zo af en toe feedback. Als het wat steviger mag, of wat langzamer. 

Het zal al gauw een jaar of acht geleden zijn, dat ik na afloop van een bijeenkomst in Amsterdam aan de praat raakte met een voor mij tot dan toe onbekende vrouw. Ze vertelde vol enthousiasme over haar werk, ze was gespecialiseerd in het masseren van vrouwenborsten. En die hadden daar, zo begreep ik, veel baat bij. Ik had hier nog nooit van gehoord en was verbaasd, want borsten, daar blijf je toch van af? Veel recenter stuitte ik op het begrip bekkenbodemmassage. Daarbij wordt de hele onderkant van je romp gemasseerd, alle stevige en zachte delen van je heupen tot je perineum. Voor wie die laatste term niet kent, het perineum is het gevoelige stukje van je lichaam tussen je anus en je geslacht. Tenslotte ontdekte ik dat je ook je geslachtsdelen zélf kunt laten masseren, de zogenaamde yoni- en lingammassages. Daarbij gaat het er niet zozeer om seksuele opwinding te genereren, als wel om tot volledige ontspanning te komen en mogelijk aanwezig oud trauma te helen.

Carla en ik zijn bij het elkaar masseren ook deze ‘gekke plekken’ gaan verkennen. De delen van je lichaam die een gewone masseur overslaat. Ik ben haar borsten gaan masseren, haar bekkenbodem en haar yoni. En zij is mijn bekkenbodem gaan masseren, mijn anus en mijn lingam. Het bijzondere is dat juist deze intieme plekken heel gevoelig zijn en dat ze door die grote gevoeligheid ongelooflijk dankbare massageplekken zijn. Daar komt bij dat juist deze plekken vaak energetisch een negatieve lading hebben gekregen. Want als kind is ons verteld dat het niet netjes is ‘daar’ aan te zitten: ‘Niet doen, dat hoort niet, dat is vies!’ Ook op latere leeftijd kan er trauma zijn ontstaan door ruwe of weinig liefdevolle seks, door koude klinische handelingen bij een arts of gynaecoloog of door een zware bevalling. Juist deze intieme plekken kunnen dus enorm baat hebben bij een warme liefdevolle massage. Door een professional met een meer holistische ziens- en werkwijze of door je eigen partner. En dat laatste is misschien nog wel het allerfijnst!

error: Content is protected !!