Arretjescake!

“Hé, dát is lang geleden!”, de ogen van onze gast beginnen te stralen. “Mijn moeder maakte dat vroeger geregeld, daarna heb ik het nooit meer gezien. Ik weet nog dat het heel machtig was en dat er veel vet in ging. Ik wist niet dat het überhaupt nog bestond!” We hebben een bevriend stel op bezoek en serveren thee met een royale plak arretjescake bij de knus knappende houtkachel. Carla had al een aantal dagen zin om deze oer Hollandse lekkernij weer eens te maken en vanmiddag kwam het ervan. Voorzichtig neemt onze bezoekster een hapje van haar ‘machtige jeugdherinnering’.

Arretjescake is volgens mij een beetje terug van net-niet-weg geweest. Al weer even geleden zag ik het in een restaurant op de kaart staan, als onderdeel van een ‘grande dessert’ en op internet kun je op tal van plekken recepten vinden. Minder bekend is de ontstaansgeschiedenis van deze ‘cake’.

De ‘Nederlandse Olie Fabrieken’ (NOF), bekend van ondermeer Calvé, zochten in de vooroorlogse jaren een manier om de afzet van hun frituurvet ‘Delfia’ te vergroten. Het moest iets zijn dat de Nederlandse huisvrouw aansprak en niet al te ingewikkeld was. Het werd Arretjescake, vernoemd naar het reclamefiguurtje ‘Arretje Nof’ en deze ‘cake’ werd gepromoot als zijnde lekker en eenvoudig te bereiden. Je had er zelfs geen oven voor nodig. Onze bezoekster heeft na een paar hapjes haar schoteltje terug op tafel gezet. Het schoteltje van haar man en ook die van Carla en mij staan ook op tafel, maar zijn al leeg.

Vanaf de jaren ’70 is Arretjescake in het verdomhoekje terecht gekomen.  Ze stond immers letterlijk stijf van het vet en vet was slecht: je aderen slibden ervan dicht en voor je het wist was je tonnetje rond. Pas heel recent is het besef doorgedrongen dat de ene vetsoort de ander niet is en dat de grootste dikmaker niet vet maar suiker is. Het frituurvet Delfia van de NOF bestond voor 100% uit kokosolie en deze vetsoort wordt tegenwoordig, samen met o.a. ossewit en ghee tot de ‘gezonde vetten’ gerekend. Ik schenk een tweede kop thee in en zie tot mijn verrassing dat ook het vierde schoteltje inmiddels leeg is. Arretjescake is dan wel machtig, het is ook ‘vet-lekker’!

Hieronder het recept zoals Carla en ik Arretjescake maken. Het wijkt op een enkel puntje af van het oorspronkelijke NOF recept.

Ingrediënten voor een grote cakevorm:

– 3 eieren
– 300 gram donkerbruine basterdsuiker
– 75 gr cacaopoeder
– 60 ml sterke koude koffie (optioneel)
– 200 gr kokosvet
– 100 gr roomboter
– 300 gr Maria biscuits, in kleine stukjes

Bereiding:

Mix de eieren met de basterdsuiker met een handmixer tot een luchtig geheel (ca. 3 min). Voeg al roerend met een pollepel de cacao toe en (optioneel) de koude koffie. Smelt ondertussen het vet en/of de boter in een pannetje op laag vuur. Schenk al roerend het gesmolten vet bij het cacaomengsel en blijf roeren tot het een egale massa is. Verkruimel de biscuits, maar maak de stukjes niet te fijn en meng deze door de cacaomassa. Bekleed een cakeblik met bakpapier, schep het arretjescakemengsel er in en strijk het geheel glad. Laat de cake minimaal 12 uur in de koelkast opstijven.

error: Content is protected !!