De bevrijding

Een knusse bed-dag, dat zou het worden afgelopen zondag, een beetje guur buiten en lekker warm binnen, twee lieve mensen die dol op elkaar zijn. Wat wil je nog meer? De dag was heerlijk relaxed begonnen en net een paar uurtjes oud toen er ‘iets’ gebeurde. Wat dat ‘iets’ was kan ik me niet eens meer herinneren. Wat ik wel weet is dat Arjan en ik allebei getriggerd werden en de sfeer van het ene op het andere moment omsloeg van stralend naar donderwolken. Een heftige korte woordenwisseling volgde, waarop ik Arjan als een furie de slaapkamer uitstuurde met de woorden: “Kom maar weer terug als je normaal kan doen”. Bam, deur dicht.

Allerlei nare gedachtes gingen er door me heen, van schuldvraag tot vluchtneigingen. ‘Ik wil dit niet meer!!’ Maar al snel doemde het inzicht op dat ik daar niet zoveel mee opschoot. Het wás immers realiteit. Ik probeerde te analyseren wat zich net had afgespeeld, maar ook daar kwam ik niet goed uit, de emoties zaten kennelijk toch nog te hoog. Toen viel mijn blik op het boek van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden dat naast me op het nachtkastje lag: ‘Tantra, het geheim van de liefde’. We hebben het al een tijd in huis en een jaartje geleden intensief gelezen en oefeningen uit gedaan, maar inmiddels stond het ook alweer een poos in de boekenkast. Uit nieuwsgierigheid (‘wat stond daar ook alweer in?’) had ik het kort geleden weer eens gepakt, maar verder dan het voorwoord was ik nog niet gekomen.

Ik besloot bij hoofdstuk 1 te beginnen en las de eerste zin: “Op een doordeweekse ochtend in het najaar van 2017 ontstaat in de douche een heftige woordenwisseling tussen ons”. Ik slaakte een diepe zucht. ‘Ach ja natuurlijk, wij zijn niet de enigen die dit overkomt!’ Geboeid las ik verder. De liefdevolle en geruststellende woorden raakten me diep. Ik ontspande, de emoties losten langzaam op en ik kreeg het overzicht over wat er zojuist had plaatsgevonden weer terug.

Daarna wist ik niet hoe snel ik moest opstaan om Arjan weer in de ogen te kijken, ‘sorry’ te zeggen voor de loze woorden die ik hooguit een kwartiertje daarvoor naar hem had uitgesproken en te vragen of hij samen met mij het stukje tekst wilde lezen. Languit op de bank trof ik een ook alweer rustig geworden Arjan aan. Een blik in elkaars ogen was eigenlijk al genoeg en we kropen weer gezellig in bed. Na het lezen van het hoofdstuk zijn we er niet meer op terug gekomen. De lucht was geklaard. Wat een bevrijding in zo korte tijd!

Bij Jan en Caroline had het conflict ook maar kort geduurd, hooguit een half uurtje. “En dat zal nog weleens gebeuren,” zo laten ze weten. “Maar er is een belangrijk verschil met vroeger. Tijdens het conflict is er bij allebei al een besef dat de emotionele lading veel groter is dan waar het inhoudelijk over gaat. Dat het op zich niet erg is je even uit te leven, maar dat het ook zo weer voorbij zal zijn. Dat alles wat gezegd en gedaan wordt in het conflict, de emoties en de overtuigingen, geen waarheid zijn. Ook al voelt het op dat moment misschien wel als waarheid. Op het moment dat de lading van de emoties en argumenten weer weg is, dan laten we het los.”

Vervolgens geven ze een praktische leidraad voor als de emotionele lading toch weer eens de overhand neemt:

1.  Bewustzijn: stop met alle verwijten, want deze zijn niet waar
Tijdens een conflict is veel gedrag automatisch. Je kunt er eigenlijk niets aan doen. Het bevrijdende zinnetje is: ‘Als je het anders had kunnen doen had je het wel gedaan.’ Je hoeft jezelf en de ander dus achteraf niets te verwijten. Laat het gewoon los.

2.  Creëer een heldere intentie
Als je je rustig en in balans voelt, maak dan een heldere afspraak met jezelf, je partner of andere betrokkenen bij het conflict: wat is je intentie om te veranderen?

3.  Ga oefenen
Een intentie op zich is niet genoeg. Gedrag verandert pas als het langdurig beoefend is, dan wordt het een nieuw automatisme. Wees je bewust dat verandering traag gaat. Hecht niet aan het resultaat, maar waardeer jezelf en de ander om de intentie en het oefenen, ook al lukt het nog niet.

Een knusse bed-dag, dat is het geworden afgelopen zondag!

error: Content is protected !!