Zelf ijsthee en ijskoffie maken

IJsthee en ijskoffie zijn heerlijke drankjes, vooral als het warm is! Ze zijn beiden heel eenvoudig zelf te maken en dan misschien nog wel lekkerder dan die buiten de deur.

Voor ijsthee: breng in een pan twee tot drie liter water aan de kook en draai, zodra het water kookt, het gas weer uit. Voeg nu de verse of gedroogde kruiden aan het hete water toe. Wijzelf gebruiken momenteel vaak een mix van meerdere takjes munt, citroenmelisse, brandneteltoppen en enkele goudsbloemen. Vervolgens doen we er een thee-ei bij, gevuld met earl-grey en soms een paar schijfjes gember. Laat de thee uitgebreid trekken en ondertussen afkoelen. Om dit te versnellen kun je de pan in een teiltje koud water zetten. Als de thee voldoende is afgekoeld, giet je deze door een zeef en vult de vloeistof af in schone lege flessen. Naar smaak kun je de ijsthee nu zoeten met een scheutje vruchtensiroop, zelf gebruiken we hiervoor onze vlierbloesem siroop. Bewaren in de koelkast en serveren met een ijsklontje en wellicht een schijfje citroen.

Voor de ijskoffie: zet een flinke kan of pot koffie op normale sterkte, laat deze afkoelen en doe de koud geworden koffie in een schone lege fles in de koelkast. Dat is alles! Serveer met een flinke scheut koude room – gewone room, geen koffiemelk – en een scheutje vruchtensiroop, bijvoorbeeld vlierbloesem siroop. Serveer met een ijsklontje en wellicht een snufje cacaopoeder. Mjam mjam mjam!

error: Content is protected !!