Zuurkool maken

Eén van de leuke aspecten van zelf zuurkool maken, is dat je gebruik maakt van de oeroude conserveringstechniek fermentatie. Hierdoor is het product maandenlang houdbaar zonder vriezer, koelkast of vacuümmachine. Bovendien is zuurkool, vooral de zelf gemaakte, ongelofelijk gezond. Het enige dat je er voor nodig hebt is een zuurkoolpot met waterslot. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool of een mengsel van koolsoorten zoals witte-, spits- of savooiekool. Per kilo gesneden kool voeg je toe: 1 eetlepel = 15 gr. zout (niet gejodeerd!), een scheutje karnemelk, 6 peperkorrels en 6 jeneverbessen.

Werkwijze – Verwijder lelijk blad en andere ongerechtigheden van de kolen en spuit ze indien nodig met water goed af. Snij ze vervolgens doormidden en verwijder uit beide helften de harde kern. Schaaf of snij de kool nu in zeer dunne reepjes. Vang de geschaafde kool op en weeg deze af per kilo. Verdeel nu een kilo koolreepjes over de bodem van de zuurkoolpot en strooi hierover het zout, de peperkorrels, de jeneverbessen en een scheutje karnemelk. Herhaal dit strooien van koolreepjes en de overige ingrediënten enkele keren totdat er een serieuze laag kool in de pot zit. Begin nu met het stampen (kneuzen) van de kool met een houten zuurkool stamper. Er moet royaal vocht uit de kool vrij komen. Blijf kool en ingrediënten toevoegen en blijf dit aanstampen totdat de kool op is of de pot voor maximaal 4/5 deel gevuld. Als het goed is staat er nu vocht tot boven de (gekneusde) koolmassa. Zo niet, stamp dan nog enige tijd door of voeg zoveel zout water toe tot de kool wel onder staat.

Leg nu de bijgeleverde sluitstenen op de kool. Giet wat water in de rand van de zuurkoolpot, strooi een beetje zout in de rand en leg de deksel er op. De pot is nu luchtdicht afgesloten. Plaats de pot de eerste week in een ruimte met een temperatuur van ongeveer twintig graden. Dat is de temperatuur waarbij de aanwezige bacteriën het zetmeel en de melksuikers in de pot omzetten in melkzuur. Verhuis de pot na een week naar een ruimte waar het koeler is, bijvoorbeeld de kelder. Controleer regelmatig of er nog voldoende zout water in de rand zit. Vul eventueel bij. De zuurkool is na ca. een maand klaar voor gebruik en minimaal een half jaar houdbaar.

error: Content is protected !!