Zeg het met… bloemen?

Een week geleden kregen we bezoek van twee lieve mensen die ook nog iets voor ons mee brachten: een fles rode biologische wijn en een grote bos bloemen. We beleefden een mooie avond met elkaar, met lekker eten en ruim voldoende gespreksstof. Het stel houdt zich intensief met spiritualiteit en tantra bezig en kon daar enthousiast over vertellen. De bos bloemen was door Carla meteen die avond uit de verpakking gehaald en in een grote vaas gezet.

Later in de week oogstten we de allerlaatste boerenkool van het voorbije seizoen. De planten waren flink de hoogte in geschoten, hadden bloemtrossen gevormd waarin de eerste gele bloempjes zich al lieten zien. Na het oogsten van de laatste koolbladeren plukte Carla ook een arm vol bloemstengels. Dus zo gebeurde het dat we ineens niet één, maar twee grote bossen bloemen in huis hadden staan: het kleurrijke boeket van ons bezoek en de uitbarsting van gele bloempjes van de boerenkool. ‘Ik wil niet ondankbaar lijken’, zei Carla op een goed moment tijdens de koffie, ‘maar weet je dat ik veel meer voel bij de bos bloeiende boerenkool, dan bij die prachtige bos van de visite’. Ik snapte onmiddellijk wat ze bedoelde, de bos uit de winkel was te perfect, te smetteloos, eigenlijk te mooi om waar te zijn. En als iets te mooi is om waar te zijn, dan klopt er meestal ook iets niet.

De bos boerenkool verloor vanaf het eerste moment al bloemblaadjes en ook bleken er wat insectjes mee naar binnen gekomen te zijn. De bos ging binnen door met leven, op allerlei manieren. De winkel-bos daarentegen leek niet te verouderen, leek zelfs bijna niet te leven. Nou weet ik al jaren dat er in de snijbloementeelt nogal wat gif gebruikt wordt en dat is ook de rede dat ik zelden of nooit meer een ‘gewone’ bos bloemen koop. Maar deze cadeau-bos zette me aan het denken. Hadden we ‘em niet beter kunnen weigeren, hoe sneu dat wellicht ook voor de lieve gevers geweest zou zijn?

Een korte zoektocht op internet bevestigde niet alleen mijn vermoeden, de situatie bleek vele malen heftiger te zijn dan ik dacht. ‘Valentijnsboeket is een bosje gif’, kopte het AD op 11 februari 2022 om te vervolgen met: ‘Snijbloemen zitten vol met bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn, maar door kwekers in Afrika wel worden gebruikt.’ Even verderop schrijft de krant: ‘Vrijwilligersorganisatie Pesticide Action Network (PAN) liet twaalf boeketten tulpen, rozen en gemengde boeketten op bestrijdingsmiddelen onderzoeken. Bij de gemengde boeketten werden 25 verschillende gifstoffen gevonden en bij de rozen gemiddeld 17. Volgens PAN is het zo erg dat uitgebloeide bloemen niet in de gft-bak thuishoren, maar bij het chemisch afval.’

Veel snijbloemen zitten vol met in de EU verboden bestrijdingsmiddelen die al in zeer kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor insecten, waaronder hommels en bijen.

Acht jaar eerder, in 2014, besteedden zowel de Volkskrant als Vara’s consumenten-programma Kassa al aandacht aan het probleem: ‘Nog altijd veel gif op planten en bloemen’, constateerden beiden na een groots opgezet onderzoek van meer dan honderd monsters. De betreffende planten en bloemen waren ingekocht bij tuincentra, doe-het-zelf zaken en een supermarkt en de resultaten logen er niet om. De aangetroffen middelen zijn al in zeer kleine hoeveelheden dodelijk voor insecten, waaronder hommels en bijen en staan daarnaast te boek als kankerverwekkend en hormoonverstorend. De rondgang op internet leverde de ene na de andere verrassing op. Zo waarschuwt een uitvaartorganisatie voor het mee het graf in laten gaan van bossen bloemen: ‘Realiseer je dat het gif van de bloemen in de graven terecht komt’, aldus de organisatie op haar website.

De bos bloemen van het bevriende stel heeft veel teweeg gebracht en ook dat is tantra, realiseer ik me. Boven alles staat tantra immers voor bewustzijn. Voor de weg van het steeds bewuster leren kijken naar wat er in jezelf leeft en in de wereld om je heen. Een wezenlijk onderdeel van dat proces is leren loslaten, van oude gewoontes bijvoorbeeld. Carla en ik hebben in ieder geval besloten geen gif-bloemen meer aan te nemen, hoe lief bedoeld zo’n cadeau ook is. Tenzij het om biologisch geteelde bloemen gaat, of bloemen uit de eigen tuin of uit de natuur, bloemen die je met een gerust hart op je composthoop kunt leggen als ze eenmaal zijn uitgebloeid. Zoals straks de bos boerenkool, wanneer er meer gele bloempjes onder de vaas liggen, dan er boven aan de bloemstrengels zitten. Maar zover is het nog niet, hij mag nog even blijven.

error: Content is protected !!