Confiture de lait

In het Frans klinkt het prachtig, ‘confiture de lait’, maar… ‘jam van melk’… da’s een stuk minder aantrekkelijk, toch? Toen ik dit afgelopen zomer in een geitenboerderijwinkel tegenkwam was mijn eerste reactie: “Jam van melk? Dat kan toch niet lekker zijn.” Inmiddels kan ik je vertellen: niets is minder waar, het is om je vingers bij af te likken! Het heeft een heerlijk romige karamelsmaak. Je kunt het ergens opsmeren, op een croissantje of een toastje bijvoorbeeld, maar nodig is dat beslist niet (ahum).

Het Franse potje jam heeft het in onze vakantie nog geen 3 dagen overleefd, dus voelde ik me genoodzaakt om, eenmaal weer thuis, te proberen het na te maken. In Nederland is het weinig bekend, zo ontdekte ik na wat rondvragen en googelen. Gelukkig vond ik toch ergens een recept. Na een eerste poging hebben we er nog wat aan gesleuteld en het eindresultaat mag er zijn.

Ingrediënten

1 liter (geiten)melk
500 g suiker
een mespuntje vanillepoeder
snuf zout
50 g roomboter
veel geduld (kooktijd is 2 tot 2,5 uur)

Bereiding

Doe de suiker in een pan met dikke bodem, schenk de melk erbij en voeg er vervolgens de vanillepoeder en het snufje zout aan toe. Meng alles goed door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Laat het geheel nu twee à twee-en-een-half uur op een laag pitje zachtjes inkoken. Blijf er bij aanwezig en roer regelmatig over de bodem om aankoeken te voorkomen! Het mengsel wordt langzaam aan donkerder van kleur en neemt in volume af. Steriliseer ondertussen de jampotjes en dekseltjes.

Wanneer de textuur honing-achtig wordt, voeg je de roomboter toe. Nog een kwartiertje roeren en de confiture de lait is klaar. Doe de  gloeiend hete massa in de potjes over. Laat de potjes nu afkoelen (de eerste 10 minuten ondersteboven). Ongeopend zijn ze zeker een half jaar houdbaar. Na opening in de koelkast bewaren (als het zover komt…).

error: Content is protected !!