Advocaat uit eigen kippenhok

Zijn je kippen volop aan de leg en weet je niet meer wat je met al die mooie eieren* aan moet? Denk dan eens aan advocaat. Deze smakelijke eierlikeur is de Nederlandse variant op een van oorsprong tropisch drankje op basis van het vruchtvlees van avocado en rum. De bereiding is tamelijk simpel en er gaan maar een paar ingrediënten in. Onderstaand recept is voor circa 1 liter product. Traditioneel wordt advocaat met brandewijn gemaakt, maar door wodka te gebruiken ontstaat een zachtere smaak.

Ingrediënten

2 tl. vanillepoeder, 400 g eidooiers (= ca. 20 eieren, maat M), 500 ml wodka, 400 g suiker, 0,5 tl. zout.
Tevens nodig: grote metalen kom, thermometer

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een grote metalen (hittebestendige) kom en roer de massa met een garde door elkaar. Breng ondertussen in een wijde pan een laag water aan de kook en zet dan de schaal met het mengsel hier bovenop. Zorg dat het water de bodem van de schaal niet raakt en verwarm op deze wijze al roerende het mengsel tot een temperatuur van 62°C. Als je te vroeg stopt blijft de advocaat te dun, als je te laat stopt krijg je ‘roerei’. Plaats de schaal vervolgens in een grote bak met koud water en laat de advocaat onder regelmatig roeren afkoelen. Giet hierna de advocaat door een middelfijne zeef om eventuele kleine stukjes gestolde ei eruit te halen en doe de advocaat over in gesteriliseerde potten of flessen met een wijde hals en sluit deze af. De advocaat is in de koelkast ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar. Serveer met een toefje slagroom, een bolletje vanille-ijs of een dot hangop (dikke yoghurt) met verse aardbeien erbij!

Tip: van de eiwitten die je over houdt kun je bijvoorbeeld meringues, Haagse bluf of een soufflé maken.

* Onlangs herhaalde het RIVM het advies om geen eieren van eigen erf meer te eten in verband met de aanwezigheid van PFAS in hobbydier-eieren. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen afkomstig uit bijvoorbeeld blusschuim, anti-aanbakpannen en regenkleding. PFAS breken niet of nauwelijks af in het milieu en komen zo terecht in (drink-)water, groenten en dus ook in eieren. Oud RIVM medewerker milieugezondheidsonderzoek drs. CMAG van Wiechen (oftewel Carla) over het advies van haar oud werkgever: “Dit is klinkklare onzin en onnodige bangmakerij, trap er niet in en eet net als altijd lekker van je eigen eieren, zoals ook Arjan en ik dat doen.”

error: Content is protected !!