LEEF
ZELFVOORZIENEND LEVEN – Wat is er toch zo leuk aan het zelf maken van levensmiddelen zoals kaas, yoghurt, zuurkool, brood, jams en siropen? Aan het verbouwen van groente en het kweken van fruit, aan het houden van koeien, kippen en geiten? Aan het pekelen en roken van vlees? Aan het zelf omzagen van een boom en daar meubels of brandhout van maken? Aan het zelf spinnen, breien, kleding maken? Waarom al die moeite terwijl alles gewoon in de winkel te koop is?
Het antwoord is even simpel als ondefinieerbaar: het zit in ons bloed! We hebben het altijd zelf gedaan en is ons pas vrij recent door de vingers geglipt. Tot tweehonderd jaar geleden was de helft van de Nederlandse mannelijke beroepsbevolking boer of visser. De andere helft was timmerman, smid, slager, molenaar of klompenmaker. Het waren beroepen die er toe deden, die voldoening gaven. Hoe anders is dat nu: veel mensen hebben een beroep waarvan ze diep van binnen weten dat het een ‘onzin-baan’ is.
Dit deel van Leef-Vrij! staat boordevol praktische artikelen, met werkmethodes en recepten, vaak gekoppeld aan een eigen ervaring. Laat je inspireren en… ga vooral zelf aan de slag!