LEEF

ZELFVOORZIENEND LEVEN – Wat is er toch zo leuk aan het zelf maken van levensmiddelen als kaas, yoghurt, zuurkool, brood, jams en siropen? Aan het verbouwen van groente en het kweken van fruit, aan het houden van koeien, kippen en geiten? Aan het pekelen en roken van vlees? Aan het zelf omzagen van een boom en daar meubels of brandhout van maken? Aan het zelf spinnen, breien, kleding maken? Waarom al die moeite terwijl alles gewoon in de winkel te koop is?

 

Het antwoord is even simpel als ondefinieerbaar: het zit in ons bloed! We hebben het altijd zelf gedaan en is ons pas vrij recent door de vingers geglipt. Tot tweehonderd jaar geleden was de helft van de Nederlandse mannelijke beroepsbevolking boer of visser. De andere helft was timmerman, smid, slager, molenaar of klompenmaker. Het waren beroepen die er toe deden, die voldoening gaven. Hoe anders is dat nu: veel mensen hebben een beroep waarvan ze diep van binnen weten dat het een ‘onzin-baan’ is.

 

Carla is opgegroeid in een flat in Den Haag en werkte lange tijd voor een bekend onderzoeksinstituut. ‘Een sociale werkplaats voor hoger opgeleiden’ noemde ze het schertsend. Toch bleef ze er werken: de collega’s waren leuk en het salaris goed. Maar toen dat hoofdstuk eenmaal afgesloten was, kwam de diepe wens naar boven voor een eigen moestuin, eigen dieren… liefst met een boer er bij die wist hoe het allemaal moest. En zie… de droom kwam zomaar uit!

 

Dit deel van Leef-Vrij! staat boordevol praktische verhalen, vaak gekoppeld aan een eigen ervaring. Laat je inspireren, volg je hart en… ga vooral zelf aan de slag!

tandpasta 1 awk
Tandpasta in een handomdraai
Tanden poetsen… die dagelijkse bezigheid zat me al een tijdje niet lekker. Dat wil zeggen, het poetsen zelf natuurlijk wel, een routine die er gewoon...
Lees verder
Confiture de lait
Confiture de lait
In het Frans klinkt het prachtig, ‘confiture de lait’, maar… ‘jam van melk’… da’s een stuk minder aantrekkelijk,...
Lees verder
brandnetel id hand awk
Brandnetel, zoveel meer dan een prikkend onkruid
Telkens als ik op ons erf een hoekje onderhanden neem waar sprake is van enig ‘achterstallig onderhoud’, stuit ik op de brandnetel. Een paar dagen geleden...
Lees verder
ossewit
Ossewát? Ossewit!
In veel van onze recepten komt ossewit voor en dat is natuurlijk niet voor niks. Ossewit is één van de smakelijkste én meest gezonde vetten om in te bakken,...
Lees verder
worstenbroodjes klaar awk
Een smakelijke kerstherinnering
Het is kerstnacht, zo rond 1970. We wandelen met het hele gezin van de kerk, waar we de kerstnachtdienst hebben bijgewoond, terug naar ons huis in de Haagse...
Lees verder
zuurkoolpot awk
Zuurkool maken
Eén van de leuke aspecten van zelf zuurkool maken, is dat je gebruik maakt van de oeroude conserveringstechniek fermentatie. Hierdoor is het product maandenlang...
Lees verder
error: Content is protected !!