Zout toch op met die eigen mening!

De afgelopen week met zijn verkiezingen maakte pijnlijk duidelijk dat lang niet iedereen die zegt ‘wakker’ te zijn dat ook daadwerkelijk is. Want als je het spel doorziet, dan weet je dat de democratie slechts een illusie is. En dat de politiek als enige doel heeft om ons gewone mensen in die illusie te laten blijven geloven. Dat dit feit, deze harde conclusie, niet binnenkomt bij mensen die gewoon lekker ‘door zijn blijven slapen’ is erg jammer, maar tot op zekere hoogte te begrijpen. Maar dat mensen die zichzelf tot de ‘wakkeren’ rekenen regelmatig niet verder komen dan een ‘dat is jouw mening’ als het grote geheel ter sprake komt en toch ‘voor de zekerheid’ maar zijn gaan stemmen, frustreert me behoorlijk.

Er zijn talloze zaken die om aandacht schreeuwen en ik noem er hier een paar: inzicht in de werkelijke machtsverhoudingen in de wereld en de daaruit voortvloeiende gevolgen als armoede, honger, vervuiling en oorlogen, de leugen van het bestaan van een onafhankelijke wetenschap, de leugens van de geneesmiddelen- en voedingsmiddelenindustrie, het ons onthouden van alle informatie over het bestaan van buitenaards leven, het ons onthouden van informatie over de werkelijk schone en bovendien gratis beschikbare energievorm ‘nulpuntsenergie’ en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer je jezelf tot de ‘wakkeren’ rekent, zijn dit zaken waar je je in verdiept. Waar je je eigen onderzoek naar doet, waar je een honger naar kennis in ervaart.

Het hebben van een eigen mening is natuurlijk helemaal oké. Mijn favoriete seizoen is de winter en als die van jou de zomer is, dan hebben we op dit gebied ieder een andere mening. Prima, niks aan de hand. Maar wanneer ik vertel dat zeewater zout is en jij zegt dat je vindt dat zeewater helemaal niet zout is en dat dat jouw eigen mening is, dan kan ik daar met mijn pet niet bij, dan zakt zogezegd mijn broek af. Dan krijg ik het niet voor elkaar daar respect voor te voelen. Dan denk ik ‘mens, doe je eigen onderzoek. Stap in de auto of op de trein en ga naar zee, ga zelf proeven. En neem een flesje water mee, giet dat thuis uit op een plat bord en zet daar een tweede bord naast met een zelfde hoeveelheid water, maar dan uit de kraan. Of uit de regenton, of allebei. En kijk dan eens wat er gebeurt als het water verdampt’.

Oké, over zeewater zullen we niet snel ‘van mening verschillen’. Wat ik er als voorbeeld duidelijk mee probeer te maken, is dat dit geen mening is maar een feit. En ik ben zeker bereid toe te geven dat die scheidslijn een lastige is. Lange tijd was men er van overtuigd dat de aarde plat was, dat dat een feit was. Toen kwam er nieuw inzicht dat ons vertelde dat de aarde rond is. Het feit moest worden bijgesteld. En nu is er weer een toenemende groep mensen die vertelt dat de aarde tóch plat is. En die daar zeer aannemelijke argumenten voor heeft.

Is de aarde rond of plat, ik weet het werkelijk niet. Ik heb er – in dit geval beperkt – onderzoek naar gedaan en moet toegeven dat ik het niet weet, dat allebei zou kunnen. Maar veel andere controversiële zaken zijn mij na mijn eigen onderzoek volstrekt duidelijk geworden.  En daarvan weet ik dat wanneer anderen zelf ook onderzoek zouden doen, ze tot dezelfde conclusie zouden komen. Zo wist ik jarenlang niet wat ik van de aanslag op de Twin-Towers moest vinden. Ik neigde eerder naar de officiële lezing dan naar de zogenaamde ‘complottheorieën’. Totdat ik een paar jaar geleden, samen mat Carla, die materie in dook. En op een bijzonder goed gemaakte en zeer volledige documentaire stuitte die voor mij overduidelijk maakte dat het geen terroristische aanslag was, maar een ongelofelijk smerige streek vanuit de ‘eigen’ gelederen, oftewel een ‘inside job’. 

Is dit dan vanaf dat moment ‘mijn eigen mening’ en is het mogelijk dat iemand anders daar een andere ’eigen mening’ over heeft? Wat mij betreft niet. Je kunt iets niet weten, omdat je je er nog niet in hebt verdiept, maar je kunt er geen andere mening over hebben. En zo geldt dat ook voor de democratie. Wanneer je jezelf als ‘wakker’ beschouwt kan het zijn dat je er nog geen onderzoek naar hebt gedaan. En net als bij het onderzoek naar de Twin-Towers, gebeurt er nogal wat in je binnenste als je moet concluderen dat je bange vermoedens, dat waarvoor je het onderzoek gestart bent, bewaarheid worden. Leuk is anders maar toch geldt ook hier dat de harde waarheid nog altijd beter te verteren is dan de smerige leugen.

Zo komen we vanzelf bij mijn laatste punt, de grote groep half-wakkeren die koste wat kost wil proberen te voorkomen dat er een tweedeling in de maatschappij ontstaat. Omdat dat immers precies is wat ‘de duistere krachten’ graag zien, ‘verdeel en heers’, u weet wel. Maar waar moet je het op een verjaardag in hemelsnaam over hebben, als alle werkelijk interessante gespreksonderwerpen taboe zijn omdat ‘we daar van mening over verschillen’? Als de diepgang van de gesprekken niet verder gaat dan de uitslag van de verkiezingen, het voetbal, de akelige kwalen van een familielid en het beroerde weer? Ik merk dat ik het niet meer wil, niet meer kan zelfs bijna. Dan maar een tweedeling in de maatschappij. Maar daar mag je rustig anders over denken, dit is gewoon mijn mening. Net als met het zeewater… of toch niet.  En nu opzouten en snel!

error: Content is protected !!