Boos! – over zeurvegetariërs

“Potjandorie! Laat je toch niet voor de gek houden!” Ik ben boos. De meeste stukjes van mijn hand zijn geschreven vanuit inspiratie, vanuit liefde, vanuit mijn hart. Maar nu even niet. De aanleiding: het alsmaar groeiende leger van zeur-vegetariërs.

Momenteel verzorgen we op onze kleinschalige biologische boerderij eet-avonden. Daarbij koken we samen met onze gasten. Met elkaar maken we eerst een rondje door de moestuin, plukken hier wat boontjes, daar wat worteltjes, een goudgele glanzende ui en even verderop een paar knapperige koolbladeren. Dit alles wordt gewassen en gesneden en ondertussen steek ik in onze buitenkeuken, direct naast de moestuin, het houtvuur aan. Even later gaat daar een grote gietijzeren pot boven, waar eerst een flink stuk ossewit (rundervet) van eigen slacht in gaat, daarna het in stukjes gesneden rundvlees en nog weer later de groentes en rijst of aardappelen. We hebben dit nu een aantal keer gedaan, ook met ouders en kinderen, en het is ongelofelijk leuk en ver-schrik-kelijk-lekker! Tot zover het zonnige deel van dit bericht.

De rede van mijn boosheid is de inmiddels bijna standaard vraag die ik te horen krijg als men zich aanmeldt: ‘Kan het ook vegetarisch?’ Nee, dat kan het niet! Ik ben trots op mijn groentes én op mijn vlees en heb voor allebei mijn uiterste best gedaan. Er is maar één goede rede om geen vlees te eten en dat is dat dieren het in de grootschalige  industriematige veehouderijen en slachterijen nogal eens niet fijn hebben. Maar daar kun je zelf iets aan doen! Stop met het kopen van vlees in de supermarkt en ga naar de zelf slachtende boer met een winkeltje aan huis. Daar kun je zelf zien of de dieren een fijn leven hebben en met de boer of boerin een gesprekje aanknopen over de wijze van slachten. De rest van de argumenten om geen vlees te eten zijn flauwekul. Je lichaam heeft namelijk vlees nodig. Echt vlees van gezonde dieren die, net als gezonde groentes, buiten in weer en wind zijn opgegroeid. Dit vlees en zeker ook de botten (bouillon!) geeft je lichaam voedingsstoffen en mineralen die het bijna nergens anders krijgen kan. Dr. Ellen Huisman studeerde biomedische wetenschappen en werkte in Lochem lange tijd als diëtiste en voedingsadviseur. Omdat ze tijdens haar studie niet gesponsord werd door één van de grote spelers (Unilever en consorten) heeft ze werkelijk onafhankelijk onderzoek kunnen doen. Daarbij ontdekte ze dat het bijna niet mogelijk is om een volledig menu samen te stellen zonder vlees. Ook ontdekte ze dat de zogenaamde ‘schijf van vijf’ van het voedingscentrum (lees: de overheid) maar weinig goede adviezen geeft. De enige die er beter van worden zijn de partijen die het totstandkomen van deze ‘schijf’ hebben betaald.

Al schrijvende wordt mijn boosheid minder. U moet uiteraard uw eigen keuzes maken en dan is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Doe dus uw eigen onderzoek en kijk daarbij in ieder geval verder dan dat wat de overheid en industrie u graag willen doen geloven!

De boeren hebben het moeilijk en menigeen hangt de Nederlandse driekleur op z’n kop om hen steun te betuigen. Wie de boeren echter écht wil helpen én zijn eigen lichaam een plezier wil doen koopt Nederlandse producten en het liefst direct bij de – al dan niet biologisch gecertificeerde  – boer zelf. Want van de politiek gaat er geen oplossing komen. Die wil de boeren weg van het platteland. Waarom? Omdat de boer te eigenwijs is, te zeer zelfvoorzienend en grond gebruikt waar de overheid graag windmolens en zonnepanelen neerzet. Niet omdat dat duurzaam is, verre van dat zelf (doe uw eigen onderzoek!), maar omdat dat meer geld oplevert. Daarom willen ze ons doen geloven dat imitatie melk, imitatie vlees en imitatie groentes, geteeld in fabrieksgebouwen onder led-lampen, goed voor ons zijn. En nu word ik opnieuw boos… lieve mensen, trap er niet in! Laat liggen die narigheid, die kiloknallers, die plof-kip-krokantjes en die nep-slakropjes. Koop bij de boer die écht zijn nek uitsteekt. Niet door met veel bravoure met z’n trekker over de snelweg te rijden, maar door jaar in jaar uit de allermooiste producten te maken. Groente, fruit én vlees! Amen!

error: Content is protected !!