Muesli weken loont

Het loont de moeite om muesli, voordat je deze gaat consumeren, eerst een nacht te weken in water waaraan een scheutje yoghurt is toegevoegd. De granen, noten en rozijnen zullen door het vocht gaan wellen, waardoor ze smakelijker worden. En het zuur van de yoghurt zal een van nature op de zaden en noten aanwezig ‘giflaagje’ oplossen. Dit laagje is een natuurlijk ‘anti groeimiddel’ en moet voorkomen dat zaden, noten en ook peulvruchten na de rijping bij de eerste aanraking met vocht (een regenbui) al gaan ontkiemen. Het is het zelfde stofje dat maakt dat je van (bruine) bonen last krijgt van winderigheid. Doe de muesli na het weken over in een fijne zeef en spoel het geheel onder de kraan goed na. Door in één keer een grotere hoeveelheid muesli te weken en te spoelen bespaar je jezelf werk. Geweekte muesli kan in een afgesloten bak in de koelkast meerdere dagen worden bewaard.

Het aanbod aan muesli’s en cruesli’s is enorm en het loont de moeite de ingrediënten eens met elkaar te vergelijken. Kies bij voorkeur een (uiteraard biologische) muesli zonder tarwevlokken. Ongemerkt krijgen we immers al heel wat tarwe binnen (brood, koekjes, pasta, pizza). Een goede muesli is de ‘Muesli rozijnen en noten’ van De Nieuwe Band, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Deze bevat rozijnen, gerstevlokken, havervlokken, roggevlokken, hazelnoten en zonnebloempitten. Makkelijk en vaak ook smakelijk zijn de verschillende cruesli’s. Cruesli is de krokante variant van muesli en wordt gemaakt door muesli te ‘bakken’ met olie of boter, suiker en/of honing. Het vet en de extra suikers maken dat cruesli minder gezond is dan zijn ‘eenvoudigere broertje’ de muesli. De algemeen geldende regel is ook hier zeker van toepassing: hoe minder (fabrieksmatige) bewerkingen hoe beter.

Verrijk de geweekte muesli met in stukjes gesneden vers fruit, desgewenst een klein scheutje diksap of vruchtensiroop en eet de muesli met volle biologische yoghurt of kwark.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van de ervaringen en onderzoeksresultaten van voedingsspecialiste wijlen Dr. Ellen Huisman uit Lochem.

error: Content is protected !!