Een smakelijke kerstherinnering

Het is kerstnacht, zo rond 1970. We wandelen met het hele gezin van de kerk, waar we de kerstnachtdienst hebben bijgewoond, terug naar ons huis in de Haagse Vogelwijk. Ik voel me licht en blij en huppel aan de hand van mijn vader de donkere nacht door. Thuis wacht de mooi verlichte kerstboom op ons. Zodra we de deur binnenkomen ren ik naar de kerststal, pak het babypopje Jezus en leg hem voorzichtig in de kribbe, want nú is hij geboren. Dan hoor ik mijn moeder bezig in de keuken. Op de feestelijk gedekte tafel staat al een heleboel lekkers: kerstkransjes, een kerststol, chocolaatjes in niet alledaagse kleuren, rood-groen-zilver en bij onze borden staan grappige kerstmannetjes. Maar… mijn kerstgevoel is pas echt compleet wanneer mijn moeder met de schaal met warme worstenbroodjes binnenkomt!

Tot op de dag van vandaag voelt dat voor mij nog steeds zo. Kerstnacht is geen kerstnacht zonder worstenbroodjes. Jarenlang haalde ik ze uit de supermarkt, maar steeds minder kon ik de worst die erin zat waarderen. Het leek wel of die met het jaar papperiger en smakelozer werd. Toen ik Arjan én het vlees van zijn ossen leerde kennen, besloot ik ze eens zelf te maken. Man, wat een verschil! Als je de heerlijk stevige bite en smaak van deze worstenbroodjes hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Enneh, over een paar maanden zijn ze natuurlijk ook heerlijk bij het Paasontbijt, of gewoon tussendoor.

Hier volgt een recept voor 10 worstenbroodjes

Ingrediënten voor de worstjes:

– 250 gr rundergehakt
– 1/2 ei (andere helft gebruiken voor bestrijken)
– 20 ml melk
– 1/2 el mosterd
– 1/2 el sambal manis
– 40 gr paneermeel
– 6 gr gehaktkruiden (of gelijke delen peper, zout, nootmuskaat en foelie)

Ingrediënten voor het deeg:

– 200 gr bloem
– 120 ml melk
– 30 gr boter
– 4 gr zout
– 1 gr suiker
– 10 gr verse gist

Stap 1: Bereiden van het deeg

Verwarm de melk met de boter tot deze lauwwarm is en de boter net begint te smelten. Doe de overige ingrediënten in een kom, voeg het melk/boter mengsel toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door tot een mooie soepele bol. Leg deze terug in de kom en laat het deeg onder een warme vochtige doek minimaal een half uur rijzen. Zet de kom desgewenst in de oven met een temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Stap 2: Bereiden van de worstjes

Meng in de tussentijd het gehakt met het ei, de paneermeel, mosterd, sambal en de specerijen. Voeg daarna de melk in delen toe. Mocht het gehakt te vochtig worden, gebruik dan minder of zelfs geen melk. Controleer of de kruiden goed in balans zijn en voeg eventueel naar smaak nog iets toe. Draai hierna worstjes van 10 centimeter, ongeveer 33 gram per worstje. Leg ze na het rollen op een plaat bestrooid met bloem.

Stap 3: Wederom het deeg

Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 36 gram en maak er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige theedoek. Zet de plaat hierna in de oven met een temperatuur tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.

Stap 4: Het maken van de broodjes

Neem een bolletje en maak er een plat ovalen schijfje van, net iets langer dan het worstje. Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en vouw ze over het worstje. Doe nu hetzelfde met de lange zijde en vouw de ene lange zijde over de andere lange zijde. Maak het strookje eventueel wat vochtig zodat het beter blijft plakken. Leg de broodjes met de naad aan de onderzijde op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei. Voeg desgewenst een snufje zout en iets water toe aan het eimengsel. Laat de broodjes wederom 20 minuten in de oven rijzen met een temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Stap 5: Afbakken

Als de broodjes voldoende zijn gerezen, haal ze dan uit de lauwwarme oven en verwarm deze nu voor op 200 graden. Bak de worstenbroodjes in 25 minuten af. Laat ze hierna op een rooster afkoelen.

Bewaaradvies

Je kan de broodjes prima bewaren in de koelkast of diepvries. Als je ze op wil warmen, doe je dit in een paar minuten in de oven tussen de 150 en 175 graden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!